Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Összetűzések német városokban anarchisták és neonácik között

MTI
2006.05.02. 00:27

Lipcsében és Rostockban a komoly rendőri jelenlét ellenére is incidensek voltak hétfőn neonácik és szélsőbalos anarchisták között. A két kelet-németországi városban körülbelül tízezer ember tüntetett szélsőjobboldaliak engedélyezett, és sokkal kisebb tömegeket megmozgató demonstrációja miatt. Különösen Lipcsében alakult ki kényes helyzet: kövek és üvegpalackok repültek, szeméttároló konténereket gyújtottak fel, és használtak barikádnak, időnként a két tábor kézitusát vívott egymással. Rendőrségi jelentés szerint körülbelül ötezer ember torlaszolta el Lipcsében két, összesen 600 embert megmozgató neonáci tüntetés útját. A rendőrség szétválasztotta a dulakodókat, voltak sebesültek is.

Rostockban a szélsőjobboldali NPD (Német Nemzeti-demokrata Párt) körülbelül 1200 híve nézett farkasszemet mintegy ötezer ellentüntetővel. A rendőrök száma négyezer volt, egy csoportjuk a szélsőbaloldali, autonóm-anarchista tábor háromszáz tagját bekerítette, hogy ne legyen komolyabb összetűzés a szélsőjobboldaliakkal. Az egyik kereszteződésnél, ahol az NPD-tüntetők elvonultak kövek és üvegpalackok repültek az ellentüntetők táborából, több tucat személyt vettek őrizetbe, vagy állítottak elő.

A dél-hesseni Heppenheimben 400 neonácit és 700 ellentüntetőt próbált egymástól távol tartani a rendőrség, az alsó-szászországi Hamelnben ismeretlenek horogkereszteket és egyéb alkotmányosan tiltott jelképeket festettek épületekre és parkolókra. Berlinben "forradalmi május elsejei demonstrációk" voltak hétfőn délután a város Kreuzberg kerületében. A rendőrség annyit közölt, hogy mintegy 500 fő tett eleget maoista és kurd szervezetek felhívásának.