Alfréd
-3 °C
3 °C

A nepáli maoista lázadók nem alkusznak

MTI
2006.05.03. 12:20

A nepáli maoista lázadók visszautasították szerdán a katmandui kormánynak azt a felhívását, amely szerint le kellene tenniük a fegyvert, fel kellene hagyniuk az erőszakcselekményekkel, és tárgyalásokat kellene kezdeniük az új kormánnyal.

Pracsanda, a monarchia megdöntéséért harcoló maoista fegyveresek vezetője azzal vádolta a demokratikus ellenzék tagjaiból kikerült új kormányt, hogy "az elképzelések nélküli régi gárda" képviselőiből állt össze. Pracsanda szerint a parlamentarizmus visszaállítása nem jelent teljes győzelmet. "Az emberek ezrei nem azért vonultak az utcákra, hogy helyreálljon a parlament, hanem hogy létrejöjjön a nepáli köztársaság" - írta a világhálón megjelent cikkében.

Az új kormány szerdára tervezi első ülését, amelyen a maoistákkal tartandó hivatalos béketárgyalások részleteit kívánja megvitatni. Helyi sajtójelentések szerint várhatólag szóba kerül a maoista lázadók szervezetének törlése a terrorszervezetek listájáról. Az új kormány hét, korábbi ellenzéki párt képviselőit tömöríti. E pártszövetség a maoistákkal egyetértésben, velük egyeztetve több hétig tartó tömeges tiltakozókampányt szervezett a közelmúltban. Ezzel sikerült rákényszerítenie Gianendra királyt a királyi diktatúra feladására, a korábban feloszlatott parlament helyreállítására.