Emőke
-4 °C
9 °C

Vuk Draskovic rendőri vezetők lemondását követeli

MTI
2006.05.03. 22:54
A szerbiai fegyveres testületek vezetésének lemondását követelte szerdán Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter annak kapcsán, hogy e testületek képtelenek voltak letartóztatni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

"Be kell adnia a lemondását mindenkinek, akire felelősség hárul azért, mert nem teljesítette a hágai törvényszék előtt vállalt kötelezettségeket" - jelentette ki szerb újságíróknak adott interjújában Draskovic, aki a délkelet-európai országok Szalonikiben tartott fórumán vesz részt. "Elsősorban a katonai és polgári biztonsági szolgálatok és a rendőrség vezetéséről van szó" - mondta.

A szerb politikus szorgalmazta azt is, hogy tisztítsák meg a fegyveres erők és a különleges szolgálatok sorait mindazoktól, akik "együtt harcoltak vagy együttműködtek Ratko Mladiccsal és támogatást nyújtanak a nemzetközi igazságszolgáltatás elől bujkáló személyeknek".

Nyilatkozatával Draskovic arra reagált, hogy Brüsszel felfüggesztette a társulási tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval, miután a szerb hatóságok fogadkozásaik ellenére nem tartóztatták le a boszniai háborúban elkövetett bűnökkel vádolt Mladicot, a srebrenicai vérengzés fő felelősét.