A pápa a jövőben csak állam- és kormányfőket fogad magánkihallgatáson

MTI
2006.05.06. 13:07
Csak állam- és kormányfőket fogad magánkihallgatáson a jövőben XVI. Benedek pápa - jelentette be szombaton a Vatikán. A szentszéki diplomácia új szabálya, amelyet elküldtek a világ 174 országában akkreditált nunciusoknak, vélhetően azt a célt szolgálja, hogy könnyítsék a 79 éves katolikus egyházfő nyilvános kötelezettségeit.

A jövőben ennek értelmében nem kaphatnak audenciát miniszterek, nagykövetek, politikai pártok vezetői, és az államfőknek is egy hónappal korábban el kell juttatniuk kérelmüket a vatikáni illetékesekhez.

A magánaudenciák ezentúl pénteken és szombaton lesznek. Korábban ugyanúgy szerdán került rájuk sor, egy napon a heti általános audenciával, amelyet zarándokoknak és turistáknak tart a pápa. Az új rendszer pénteken, José Manuel Durao Barrosónak, az Európai Unió Bizottsága vezetőjének látogatásától lépett érvénybe.

A következő hetekben XVI. Benedek Hugo Chávez venezuelai, Enrique Bolanos nicaraguai, Branko Crvenkovski macedón és Oscar Arias Costa Ricai elnököt fogadja.

XVI. Benedek előde, II. János Pál pápa igen széles körben tartott magánaudenciákat. Politikusok, közéleti személyiségek mellett rendszeresen fogadott sportolókat, különösen gyakori vendégek voltak nála a különböző olasz futballcsapatok, személyesen áldotta meg Diego Maradonát is, valamint művészeket is. Ez utóbbiak közül több alkalommal járt nála Bono, a U2 énekese, aki az egyházfőt is bevonta a szegény országok adósságának eltörlésére indított világméretű kampányába.  • Tippek
  • Bankszámla