Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Jól bántak iraki fogva tartói a kiszabadult német túszokkal

MTI
2006.05.06. 15:57
A napokban kiszabadult német túszok közölték, hogy jól bántak velük iraki fogva tartóik, akik "hazájukért akarnak harcolni" - derült ki a Leipziger Volkszeitung című regionális napilap szombati számában közölt interjúból.

René Bra:unlich és Thomas Nitzschke, a Cryotec cég szakemberei több mint három hónappal elrablásuk után szerdán érkeztek meg Irakból Berlinbe, ahonnan péntek este tértek haza Lipcsébe. A Bagdadtól 200 kilométerre északra, Baidzsi városában január 24-én elrabolt mérnökök kiszabadulásuk óta gyakorlatilag nem nyilatkoztak a nyilvánosság előtt. A német kormány ugyancsak nagyon visszafogott volt az ügyben, mindössze annyit közölt, hogy nem fizetett váltságdíjat.

Bra:unlich a Leipziger Volkszeitungnak azt mondta, hogy folyamatosan ugyanaz a csoport tartotta őket fogságban, és nem "vásárolták ki" őket. Elrablóik nagyon mélyen hívő muzulmánok voltak, akik napjában ötször imádkoztak, vallásuk minden előírását követték, gyakran olvasták a Koránt. Bár keveset beszélgettek - a túszejtők közül csak ketten-hárman beszéltek angolul -, azt elmagyarázták nekik, hogy "hazájukért akarnak harcolni".

A Der Spiegel című hetilap legfrissebb, hétfőn utcára kerülő számában azt állítja, hogy a foglyok hajszál híján kerülték el a halált. A magazin úgy tudja, hogy a német kormány egy iraki közvetítőt bízott meg a tárgyalásokkal a két táborra szakadt túszejtőkkel. A csoport egyik fele a tárgyalásokat pártolta, a másik viszont többször is megakadályozta a túszok elengedését, sőt az egyiket meg is akarta ölni, hogy ezáltal növelje a nyomást Berlinre.

Az emberrablók a Katáib Anszár at-Tauhíd vasz-Szunna (Az Isteni Egység és a Prófétai Hagyomány Követőinek Dandárja) csoporthoz tartozónak vallották magukat. Időről időre videoüzenetben szólították fel a német kormányt, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat a jelenlegi iraki rendszerrel, s a túszok kivégzésével is fenyegetőztek. A mérnökökről az utolsó videofelvétel április 10-én készült. A német kommentátorok Nitzschke és Bra:unlich 99 napig tartó kálváriája idején nem tudták eldönteni, hogy politikai csoportosulás, vagy közönséges bűnözők csoportja tartja hatalmában a két férfit.