József, Bánk
-7 °C
0 °C

Parlamenti választások a Fidzsi-szigeteken

MTI
2006.05.06. 17:47
A többségben lévő őslakos melanéziaiak és a betelepített indiaiak közötti feszültségek közepette megkezdődtek szombaton az egy hétig tartó parlamenti választások az óceániai Fidzsi-szigeteken. Az Európai Unió a választásokra megfigyelőcsoportot küldött, amelyet Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő vezet.

A választásokon részt vevő két legjelentősebb politikai erő a melanéziai Laisenia Qarase jelenlegi kormányfő vezette Fidzsi Nacionalista Egyesült Front Párt és az előző miniszterelnök, az indiai származású Mahendra Chaudry vezette Fidzsi Munkáspárt.

Az Új-Zélandtól 1770 kilométerrel északra fekvő, 322 tagból álló szigetcsoportnak közel 900 ezer lakosa van, akiknek mintegy 50 százaléka melanéziai, 37 (más forrás szerint 46) százaléka pedig indiai. Utóbbiak azoknak a leszármazottai, akiket a brit gyarmattartók egy évszázaddal ezelőtt a munkaerő gyarapítására betelepítettek.

Az Európai Unió a fidzsi választásokra megfigyelőcsoportot küldött, amelynek vezetője Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő. Ez az első alkalom, hogy egy új EU-tagállam EP-képviselője vezeti az unió csoportját, mint ahogy arra sem volt korábban példa, hogy az unió Óceánia bármely államába választási megfigyelőket küldött volna.