József, Bánk
-6 °C
0 °C

Chirac francia elnök bízik a kormányfőben

MTI
2006.05.06. 18:46
Nem tervezi a kormány átalakítását a francia elnök - mondták szombaton Jacques Chirac környezetében név nélkül nyilatkozó források, miközben a Le Monde című párizsi lap hétvégi számában azt írta, hogy a súlyos belpolitikai botrány lecsillapítására az államfő felajánlotta a belügyminiszternek a kormány vezetését.

Dominique de Villepin miniszterelnök, akiben az említett források szerint az államfőnek "teljes a bizalma", a közvélemény szemében elvesztette hitele nagy részét azóta, hogy rá vetült a gyanú: titkos nyomozást rendelt meg belügyminisztere, Nicolas Sarkozy ellen egy utóbb hamisítványnak bizonyult névsor alapján, amelyen nagy összegű kenőpénzek tisztára mosásával - titkos külföldi számlán tartásával - vádolt személyek szerepeltek. Villepin határozottan elutasítja, hogy ő Sarkozy ellen nyomoztatott volna. Mind a kormányfő, mind belügyminisztere a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltségére pályázik, Sarkozy ez idő szerint messze nagyobb eséllyel.

Chirac pénteken fogadta Sarkozyt, de a találkozóról semmiféle érdemi tájékoztatás nem hangzott el. A Le Monde mindenesetre úgy értesült, hogy a köztársasági elnök felajánlotta a belügyminiszternek, vezesse el a kormányt az elnöki mandátum egy év múlva esedékes lejártáig. Sarkozy környezete ezt mérgezett ajándéknak tartja, amely csak arra lenne jó, hogy letérítse a minisztert az Élysée palota felé vezető útról.

A megtépázott tekintélyű Villepin ugyancsak nem akar hallani a távozásról, amellyel - mondják a hozzá közel állók - óhatatlanul a botrány bűnbakjává válna. Sarkozy szombaton Villepinnel találkozott, de erről az összejövetelről sem hangzott el tájékoztatás.