Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A németek kitelepítésére emlékeztek Hegyeshalomban

MTI
2006.05.07. 17:26
A németajkú lakosság 60 évvel ezelőtti kitelepítésének állítottak emléket vasárnap Hegyeshalomban a vasútállomáson.

A kettétört gyertyát formázó emlékművet azért a vasútállomáson állították fel, mert innen indultak, illetve haladtak át a szerelvények, melyek vagonjaiban Németországba vitték a magyar svábokat - mondta az MTI-nek Csernó Lászlóné, a hegyeshalmi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Mint felidézte, csak Hegyeshalomból 560 személyt telepítettek ki. A környéken egyébként jelentős német ajkú kisebbség élt, él. A hegyeshalmiakat, rajkaiakat, levélieket, oroszváriakat, valamint mosonmagyaróváriakat Hessen Hünfeld kerületébe, illetve Bajorországba hurcolták.

A kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: az emlékművet Németh Ferenc helyi építési vállalkozó készítette, és mintegy 750 ezer forintba került. A helyi kisebbségi önkormányzat ezt egyedül nem tudta volna fedezni, hiszen éves támogatásuk mindössze 640 ezer forint. Ezért az emlékhely kialakításában segítettek a helyi vállalkozók, a települési és a megyei önkormányzat is.

A megemlékezésen Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke mondott beszédet, az azt követő ökumenikus istentiszteleten pedig az evangélikus templomban részt vett négy német kisebbségi énekkar a környező településekről. A helyi evangélikus lelkész, Kiss Miklós és a római katolikus plébánus, Bucsi Lajos németül mondott imát az egykori kitelepítettekért és utódaikért.