Auguszta
-3 °C
2 °C

Egyhelyben topognak a palesztin pénzügyi válságról folyó tárgyalások

MTI
2006.05.08. 00:44
A Hamász vezette palesztin kormány és Mahmúd Abbász elnök képviselői közötti vasárnap esti tárgyalásokon sem sikerült megoldást találni a pénzügyi válságra - közölte Abbász hivatalának egyik illetékese.

"A találkozó véget ért. Továbbra is nézeteltérés van a pénzügyi kérdések és a kormány hatásköre kapcsán" - közölte a palesztin elnök hivatal illetékese. A résztvevők egyetlen kérdésben sem egyeztek meg, így a tervezettől eltérően Iszmáil Haníje kormányfő és Mahmúd Abbász vasárnap este nem találkozik - tette hozzá az illetékes.

A nemzetközi bojkottal szemben egyaránt védtelen Haníje és Abbász szombat este találkozott egymással, anélkül azonban, hogy sikerült volna megoldást találni a pénzügyi válságra.

Gázi Hamad kormányszóvivő közlése szerint Szaíd Szajjám belügyminiszter, Mahmúd az-Zahar külügyminiszter és Mohammed Avad kormánytitkár találkozott a Palesztin Hatóság elnökének és pártjának, a Fatahnak a képviselőivel. Abbász hivatalának közlése szerint a megbeszélésen Rafik al-Huszeini, az elnöki hivatal vezetője, Nabíl Saat volt miniszterelnök-helyettes, Rauhi Fattúh volt parlamenti elnök és Azzam el-Ahmed, a Fatah frakcióvezetője vett részt.

Szombat este a felek mindössze a válság tényét állapították meg, amely napról-napra nő, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok felfüggesztette a közvetlen segélyek folyósítását a Hamász radikális mozgalom vezette kormány hivatalba lépése után. Az Arab Liga mintegy 70 millió dollárt gyűjtött össze a palesztinok számára, de a bankok - washingtoni szankcióktól tartva - ódzkodnak a pénz átutalásától.