Klaudia
-4 °C
2 °C

Törökország hazarendelte két nagykövetét

MTI
2006.05.08. 15:20

Rövid időre hazarendelte franciaországi és kanadai nagykövetét Törökország, így tiltakozik azok ellen a lépések ellen, amelyek arra irányulnak, hogy az örmények múlt század eleji tömeges lemészárlását népirtásnak ismerjék el - jelentette be hétfőn a török külügyminisztérium.

Ankara a közelmúltban már bírálta Stephen Harper kanadai miniszterelnököt, amiért szorgalmazta, hogy az örmény gyilkosságok népirtás minősítést kapjanak; Ottawa figyelmeztetést kapott, hogy az ilyen megnyilatkozások fenyegetik a török-kanadai viszonyt.

Törökország ugyancsak figyelmeztetést küldött Franciaországnak egy készülő törvény miatt, amely bűncselekménynek minősítené a népirtás tagadását. A kétoldalú kapcsolatok beláthatatlan módon sérülhetnek - helyezte kilátásba.

A török sajtóban olyan hírek láttak napvilágot: Ankara meg fogja tiltani kanadai vállalatoknak, hogy pályázhassanak a Fekete-tenger menti Sinopba tervezett atomerőmű építésére. Ankara 2001-ben pedig már több millió dolláros védelmi szerződésektől állt el, amelyeket francia cégekkel kötöttek, miután a francia törvényhozás elismerte az örmény népirtást.