Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megalázták a cseh diplomatákat az amerikaiak

MTI
2006.05.09. 10:24

Megalázóan bántak egy hivatalos cseh parlamenti küldöttséggel a közelmúltban egy amerikai repülőtéren - írja legújabb, e heti számában a Týden című cseh társadalompolitikai hetilap. Pavel Svoboda képviselő, a küldöttség vezetője szerint San Francisco repülőterén a biztonsági emberek semmibe vették a csehek diplomata-útlevelét, háromszor is átkutatták csomagjaikat, s közben megrongálták azokat az ajándékokat is, amelyeket a csehek amerikai kollégáiknak vittek. Svoboda az útról való visszatérte után hivatalos tiltakozást nyújtott be William Cabanisnál, az USA prágai nagyköveténél.

Svoboda, aki a hattagú delegációt vezette, elmondta, hogy megérkezésükkor az egyik repülőtéri hivatalnoknő gorombán ordítozott, kioktatta őket, s amikor tiltakozott a bánásmód ellen, elvezették egy speciális helységbe, ahol kihallgatás közben még le is akarták vetkőztetni, amit határozottan elutasított. Amikor San Franciscóból Washingtonba indultak, a durva eljárás megismétlődött, s csomagjaikra rátették a "biztonsági kockázat" feliratú címkéket. Állítólag Washingtonban sem viselkedtek velük szemben sokkal jobban az ottani biztonsági emberek.

Jirí Paroubek, cseh kormányfő márciusban élesen bírálta azt a tényt, hogy az amerikaiak továbbra sem akarják eltörölni a cseh állampolgárokkal szembeni vízumkényszert, holott az amerikaiaknak a csehországi belépéshez nincs szükségük vízumra. Prága erőteljesen követeli, hogy az amerikaiak töröljék el a csehek számára a vízumkényszert.