Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Palesztin Hatóság üdvözölte a kvartett állásfoglalását

MTI
2006.05.10. 16:22

A Palesztin Hatóság üdvözölte szerdán a közel-keleti békefolyamatot felügyelő kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) állásfoglalását, amelyben továbbra is az útiterv néven ismert béketervezetet tekintik az izraeli-palesztin rendezés alapjának, és a palesztinoknak nyújtandó segélyek felújítását szorgalmazzák.

A Hamasz közleményt adott ki, amelyben üdvözölte a kvartett szándékát a palesztinok segélyezésének ügyében, de sajnálatát fejezte ki, hogy feltételeket szabtak a palesztin vezetés bojkottjának megszüntetése fejében. A szervezet jelezte azt is: továbbra is gondot jelent az Izrael elismerésére és az erőszakról való lemondásra vonatkozó nyugati követelések elfogadása.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló reményét fejezte ki, hogy az adományozó országok a lehető legrövidebb időn belül újra folyósítják a segélyeket, így elkerülhető a humanitárius katasztrófa. Erekat felszólította a Hamaszt, hogy tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóságnak a nemzetközi közösséggel szemben vállalt kötelezettségeit, vagyis az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos rendezésének elvét.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden jelentette be, hogy a "kvartett" megbízta az Európai Uniót: hozzon létre ideiglenes mechanizmust a palesztinok közvetlen segélyezésére. A kvartett New Yorkban tanácskozó képviselői jóváhagyták a három hónapos, kísérleti időszakra vonatkozó humanitárius segélyezési javaslatot.