Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szabadlábon az egyik vélt madridi robbantó

MTI
2006.05.11. 06:19

Feltételesen szabadlábra helyezték a marokkói Szaid el-Harrakot, a 2004. március 11-i madridi vonatrobbantások 29 vádlottjának egyikét szerdán Madridban - közölték igazságügyi illetékesek. Harrak két évet töltött előzetes őrizetben. A spanyol jogszabályok értelmében két évig lehet a gyanúsítottakat előzetes őrizetben tartani, amit legfeljebb két évvel lehet meghosszabbítani.

Harraknak naponta kétszer kell jelentkeznie a lakóhelyéhez legközelebb eső rendőrkapitányságon vagy bíróságon, útlevelét bevonták, és nem hagyhatja el Madrid körzetét. A vádlottat rendőri megfigyelés alá helyezték. Juan Del Olmo bíró április 11-én ismertette a vádiratot a 2004. március 11-i merényletek ügyében, amelyekben 191 ember halt meg és 1900-an sebesültek meg.

A 29 vádlott között hat férfit - a spanyol José Emilio Suarez Trashorrast, a marokkói Dzsamal Zugamot Agdelmadzsid Busart, Haszan el-Haszkit és Juszef Belhadzsot, valamint az egyiptomi Rabei Uszman Szájed Ahmedot - közvetlenül felelősnek tartják a merényletek elkövetéséért és egyenként akár több mint 30 ezer évi börtönbüntetés is kiszabható rájuk.