Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem egyesíthetik családjaikat az izraeli arabok

MTI
2006.05.14. 10:39
Az izraeli legfelsőbb bíróság vasárnap megerősítette az izraeli arabok családegyesítési tilalmát ciszjordániai és Gázai övezetbeli palesztinokkal. Az erre vonatkozó törvényt tavaly júliusban fogadta el a kneszet biztonsági okokra hivatkozva, és a rendelkezést több izraeli emberi jogi szervezet, valamint az Amnesty International és a rasszista diszkrimináció elleni ENSZ-bizottság is elítélte. Az izraeli legfelsőbb bíróság most 6-5 arányban megerősítette a törvényt, amely nem ismeri el automatikusan a megszállt területeken élő azon palesztinok izraeli állampolgárságát, akik izraeli arabokkal kötnek házasságot és egyben tiltja állandó letelepedésüket is Izrael területén. A tilalom több ezer palesztint szakít el családjától.

A vita során az izraeli kormány egyik képviselője olyan statisztikát tárt a legfelsőbb bíróság elé, amely szerint 29 olyan palesztin, akik korábban megkapták az izraeli állampolgárságot, ezt követően aktív résztvevői voltak terrorcselekményeknek. Az izraeli katonai rádió szerint Aharon Barak, a testület elnöke és további négy bíró helyt adott az Adála humanitárius szervezet, valamint a Polgárjogi Szövetség keresetének, hatan viszont, köztük Miháel Hesin, a legfelsőbb bíróság alelnöke, szükségesnek vélték a korlátozást a palesztin felkelés fenyegetése miatt.

A törvény nemcsak az izraeli kormány biztonsági aggodalmainak tükre, hanem demográfiai gondok is vannak a hátterében. Attól tartanak ugyanis, mint ahogy arra a Merec párt képviselője, Zéhava Galon az izraeli közszolgálati rádióban rámutatott, hogy amennyiben túl sok palesztin települne be Izraelbe, veszélybe kerülne az ország zsidó többsége. Orna Kohn ügyvéd, az Adála tagja szintén rádiónyilatkozatban ítélte el a legfelsőbb bíróság döntését, és úgy vélekedett, hogy az súlyos kárt okoz ezrek alapvető jogainak. "Attól tartok, hogy a legfelsőbb bíróság üzenete további rasszista törvények előtt nyitja meg az utat" - mondta Orna Kohn.