Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenketten vesztették életüket bagdadi merényletekben

MTI
2006.05.14. 10:49
Öt út menti pokolgép és gépkocsiba rejtett két robbanószerkezet lépett működésbe vasárnap a reggeli órákban az iraki fővárosban; a merénylethullám összesen tizenkét halálos áldozatot követelt, negyvenhárman megsebesültek, közölte a helyi rendőrség. Két pokolgép robbant harmincperces időkülönbséggel Bagdad egyik fő közlekedési útvonalán, a Palesztina utcában. Mindkét merénylet rendőrjárőrök ellen irányult. Az első megsebesített két rendőrt és négy járókelőt, a második detonáció azonban egy civileket szállító kisbuszt ért, kioltva öt polgári személy - köztük egy nő és két gyerek - életét.

A főváros északi részén, Azamíja kerületben szintén rendőrök voltak egy út menti pokolgép célpontjai. A robbanás megölt három egyenruhást, és megsebesített 13 embert, köztük 10 járókelőt. E robbantással csaknem egyidejűleg merénylet helyszíne volt Bagdad központi része is, itt hét civil sebesült meg. Kevéssel később pokolgép robbant a délkeleti városrészben is egy zöldségpiacon, itt négyen életüket vesztették, 16-an megsebesültek.

Percekkel ezután öngyilkos merénylők fölrobbantottak két gépkocsit a bagdadi repülőtérre vezető úton egy amerikai katonai menetoszlop elhaladásakor. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Bagdad határain kívül az északi Moszulban egy rendőr meghalt, három társa megsebesült a város központjában felkelőkkel vívott tűzharcban.