Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Abbász kéri az európaiakat, adjanak esélyt a Hamásznak

2006.05.16. 16:37

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kedden arra sürgette az Európai Uniót, hogy adjon esélyt a Hamász vezette palesztin kormánynak a változásra, a nemzetközi elvárások teljesítésére, s ne szüntesse be a segélyek folyósítását.

Abbász az Európai Parlament strasbourgi ülésén mondott beszédében azt hangsúlyozta: ha a külföld leállítja a Palesztin Hatóság támogatását, az tovább rontana a gazdasági és a társadalmi helyzeten. Mint hozzátette, néhány napon belül "nemzeti párbeszédet" kíván indítani a palesztin csoportok között. Ennek során reméli, hogy rávehetik a Hamász-kormányt álláspontja módosítására, s a korábbi palesztin kormányzatok által a békefolyamat során tett kötelezettségvállalások elfogadására.

Az Európai Unió, a palesztinok legfőbb segélyezője április elején függesztette fel a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen támogatások folyósítását, miután a Hamász radikális iszlám szervezet nem volt hajlandó teljesíteni a nemzetközi közösség követeléseit, hogy ismerje el Izrael állam létét, a békefolyamat során addig kötött megállapodásokat, s mondjon le az erőszakról.