Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Prodi: súlyos hiba az iraki háború

MTI
2006.05.18. 18:12

Súlyos hibának minősítette az iraki háborút Romano Prodi új olasz kormányfő a szenátusban mondott programbeszédében. Hangsúlyozta csütörtöki beszédében, hogy Olaszország továbbra is a terrorizmus elleni harc első vonalában küzd majd, ám az Irakban szolgáló kétezer fős olasz kontingenst lehetőség szerint gyorsan igyekszik kivonni az arab országból. Konkrét időpontot nem jelölt meg.

"Úgy véljük, hogy az iraki háború és megszállás súlyos hiba volt, mert nem oldotta meg, sőt még bonyolította is a biztonság problémáját. A terrorizmus új alapot és új ürügyet talált terrorcselekmények elkövetésére" - fejtette ki véleményét az új olasz miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy kormánya hajlandó részt venni a terrorizmus elleni műveletekben, ha nemzetközi szervezetek felügyelete mellett zajlanak. Prodi - az Európai Bizottság volt elnöke - hangsúlyozta az európai egység erősítésének és egy közös európai alkotmány elfogadásának szükségességét is.

Bejelentette továbbá beszédében a bevándorlási törvény felülvizsgálatát. Jelezte, hogy el akarja töröltetni az elődje, Silvio Berlusconi által bevezetett bevándorlási kvótákat. "A jelenleg érvényben lévő bevándorlási törvény populistának és hatástalannak bizonyult. Az évente megszabott bevándorlási kvóták rendszerét meg kell változtatni" - mondta, hozzátéve azonban, hogy " továbbra is határt kell szabni a bevándorlásnak".

Az új olasz kormányfő fontosnak tartja azt is, hogy a bevándorolt külföldiek megkaphassák az olasz állampolgárságot, ha már "bizonyos számú évet" Olaszországban töltöttek. Szavai szerint "egy demokráciában az állampolgárság a bevándorlók integrálásának legjobb eszköze". A szenátus pénteken tart bizalmi szavazást a Prodi-kormányról.