Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Újabb zavargások Sao Paolóban

MTI/AFP
2006.05.19. 06:33

Majd egy héttel a Sao Paolo-i zavargások után a brazil nagyváros rendőrsége még mindig harcban áll az elvadult bűnözőkkel, akik újabb rendőrségi és civil célpontokra támadtak - közölték csütörtökön helyi biztonsági források.

A legrfrisebb hivatalos adatok szerint 170-re emelkedett a halottak száma. A bandatagok közül 107-en, a rendőrök, fegyőrök, polgárőrök közül 41-en vesztették életüket. Rajtuk kívül meghalt még 18 rab és 4 járókelő is életét vesztette.

A támadók az elmúlt nap leforgása alatt 28 városi autóbuszt gyújtottak fel, és két rendőr házát is lángba borították.

Az összehangolt támadássorozatot, amelynek része volt az állam számos fegyintézetében a hét végén kitört zendülés is, a Primeiro Comando da Capital (a Főváros Első Kommandója, PCC) nevet viselő szervezet indította el, mert egy hete 765 foglyot - köztük a csoport börtönben lévő vezetőit - az állam középső részéből két szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, hogy elejét vegyék egy nagyszabású börtönlázadásnak. A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadások kezdetüket vették. Értesülések szerint a bűnözői csoport vezetői mobiltelefonjaik segítségével adtak utasítást a támadásokra.