Mátyás
-6 °C
1 °C

Irán csak nem mond le az urándúsításról

MTI
2006.05.20. 22:37
Irán szeretné, ha levennék az ENSZ BT napirendjéről a nukleáris programját, de ezért cserében sem hajlandó lemondani az urándúsításról, szögezte le szombaton Manusehr Mottaki külügyminiszter Kuvaitban.

A vita levétele a BT napirendjéről azt jelentené, hogy elhárulna Irán felől az akár erőszakkal is alkalmazható szankciók veszélye. Mottaki a kuvaiti uralkodóval folytatott megbeszélése után ennek ellenére kijelentette, hogy "nukleáris tevékenységünk felfüggesztése ellentétben van törvényes jogainkkal és az atomsorompó szerződéssel".

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország diplomáciai források szerint hajlandó lenne felajánlani a kérdés levételét a BT napirendjéről, de cserébe elvárják, hogy Irán térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, s a tárgyalások alatt függessze fel az urándúsítást. Ellenkező esetben szankciókat kockáztat

Mottaki Kuvaitban igyekezett eloszlatni azokat az aggályokat, hogy a Busehrben épülő iráni atomerőmű környezeti veszélyt jelent a szomszédos országokra. Az erőmű Kuvaittól mintegy 300 kilométerre épül.