Géza
-12 °C
-4 °C

Kuvaitban felmentettek öt, egykori guantánamói foglyot

MTI
2006.05.21. 17:26
Felmentett öt, a guantánamói amerikai börtöntáborból korábban elengedett kuvaitit vasárnap egy helyi bíróság azok alól a vádak alól, hogy pénzt gyűjtöttek az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorhálózat számára, és fegyveresen harcoltak Afganisztánban a hatalomból elűzött tálib rezsim oldalán.

Az öt férfit - Abdullah Száleh al-Adzsmit, Abdul-Azíz as-Simmirit, Adel Zamel Abdul-Mohszent, Szaad Madhi al-Azmit és Mohamed Fnaitil ad-Dehanit - tavaly novemberben engedték el a Kuba szigetén fekvő Guantánamóról, de hazatérésük után azon nyomban letartóztatták őket Kuvaitban. Azzal vádolták az öt férfit, hogy az al-Kaida tagjai.

A bíróság azonban valamennyi vádpontban ártatlannak találta őket. Egyelőre nem ismeretes, hogy az ügyész fog-e fellebbezni az ítélet ellen. A részletes ítélet közzététele egy héten, tíz napon belül várható.

A vádlottak a perben valamennyien ártatlannak vallották magukat. Ügyvédeik arra hivatkoztak, hogy nincsenek bizonyítékok állítólagos bűnösségükre, s hogy kuvaiti bíróságnak nem illetékes ítélkezni fölöttük, minthogy nem követtek el semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet hazájukban. A védők arra is felhívták a bíróság figyelmét, hogy a Guantánamón az amerikaiak által felvett, majd átadott vallomások Kuvaitban nem használhatók, mert hiányzik róluk a fogva tartottak és a kihallgatók aláírása.