Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A német alkancellár 2009 után nem akar nagykoalíciót

MTI
2006.05.22. 12:15

A német szociáldemokraták (SPD) szempontjából nem kívánatos, hogy az uniópártok (CDU, CSU) és az SPD együtt kormányzása 2009 után is folytatódjon, jelezte egy hétfői interjúban Franz Müntefering, a kormányon lévő nagykoalíció szociáldemokrata alkancellárja. A nagykoalíció a tavalyi előre hozott választások eredményeként jött létre, legközelebb Németországban 2009-ben esedékesek parlamenti választások.

Müntefering, aki egyben munkaügyi miniszter is, a Bild című nagypéldányszámú lapnak úgy nyilatkozott, hogy a nagykoalíció nem tartós megoldás. Az uniópártok és a szociáldemokraták a négy évre szóló megbízatást "kihasználhatják és ki fogják használni arra, hogy fontos reformokat indítsanak útra és súlyos problémákat oldjanak meg", de "2009-ben a kártyákat újra keverik, s mi leszünk ismét a legerősebb erő" - közölte Müntefering, a kereszténydemokrata kancellár, Angela Merkel helyettese.

Az SPD a tavalyi választáson egy százalékkal szorult az uniópártok mögé, amelyek hatalmas előnyt adtak le a választási kampány finisében. Mind a CDU, mind az SPD dolgozik jövőre elfogadandó új programján, amely kimondatlanul is már a nagykoalíció utáni időket veszi figyelembe.