Mátyás
-6 °C
1 °C

Belgrádban elégedettek a montenegrói népszavazással

MTI
2006.05.23. 01:21

Elégedettségének adott hangot Boris Tadic szerb államfő azzal kapcsolatosan, hogy a Montenegró függetlenségéről dönteni hivatott népszavazást demokratikus légkörben tartották. A Beta belgrádi hírügynökség beszámolt arról, hogy Tadic az esti órákban telefonon beszélt Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnökkel, továbbá az unionista tömb vezetőjével, Predrag Bulatoviccsal, valamint Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió illetékes különmegbízottjával.

A Beta jelentése szerint Tadic elnök arra vár, hogy közzétegyék a referendum hivatalos végeredményét és azt az Európai Unió is megerősítse. A szerb államfő - még ha meglehetősen visszafogottan is - első ízben foglalt állást a referendummal kapcsolatban, de egyelőre sem ő, sem Vojislav Kostunica kormányfő nem ismerte el a nyilvánosság előtt a népszavazás eredményét. Tadic ezúttal is csupán a referendum légkörére utalt, hangoztatva, hogy a végeredmény közzététele még hátra van. A montenegrói választási bizottság ezt egyelőre meghatározatlan időre elhalasztotta.

A belgrádi kormányilletékesek közül egyedül Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter és Mladjan Dinkic szerbiai pénzügyminiszter utalt arra, hogy el kell fogadni és tiszteletben kell tartani a montenegrói polgárok függetlenségi döntését. Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök késő este a B92 televíziónak nyilatkozva Szerbia magatartást úgy értékelte, hogy az "rossz szomszédsági politikájának folyamatosságát jelzi."