Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vádemelés az utolsó kommunista lengyel belügyér ellen

MTI
2006.05.23. 15:23

Lengyel ügyészek kedden vádat emeltek Czeslaw Kiszczak tábornok, a kommunista időszak utolsó belügyminisztere ellen az 1981-es hadiállapot kihirdetése és a Szolidaritás szakszervezet elnyomása miatt.

A 80 éves Kiszczakot a náci és kommunista korszak bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi részlege vádolja az 1981. december 13-án kihirdetett hadiállapotban és az azt követő tömeges bebörtönzésekben játszott szerepéért. A tábornok 1981 augusztusa és 1990 júliusa között töltötte be a belügyminiszteri tisztséget.

Az IPN a belügyi tárca egykori vezetője ellen "katonai természetű, szervezett bűnözői csoport tagjaként elkövetett kommunista bűnök elkövetése és a hadiállapot kihirdetése" miatt emelt vádat - közölte Andrzej Arseniuk, az intézet szóvivője.

Amennyiben bűnösnek találják, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják a karrierjét 1945 után a lengyel katonai elhárítás tagjaként megkezdő tábornokot. Egyelőre nem ismeretes, hogy a per mikor kezdődhet meg - mondta a szóvivő.