Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az Európai Bizottság szerint biztonságos a temelini atomerőmű

2006.05.25. 15:40

Az Európai Bizottság hivatalos levélben értesítette az osztrák kormányt arról, hogy az erőmű megfelel a biztonsági előírásoknak - írta csütörtöki számában a Lidove noviny. Andris Piebalgs, a bizottság energiaügyekben illetékes biztosa levelében arról számolt be, hogy a reaktort a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, és más nemzetközi szervezetek szakértői vizsgálták meg, és semmi hiányosságot nem találtak.

A csehországi Temelin atomerőművének egyes blokkja tavaly decemberben megkapta a hivatalos működési engedélyt. A CEZ energiaipari konszern, az üzemeltető októberben nyújtotta be az engedélykérelmet az öt éve próbaüzemet folytató reaktorblokkra. Temelin eddig ideiglenes működési engedéllyel rendelkezett, amelynek hatálya a tavalyi év végén járt volna le. A CEZ hasonló engedély kérelmet készít elő a második blokkra is.

Cseh és osztrák atomenergia-ellenes csoportok tiltakoztak az engedély megadása ellen. Véleményük szerint az erőmű számos olyan súlyos hiányossággal rendelkezik, amelyek kizárják az engedély megadását. Az osztrák aktivisták szerint Temelin nem felel meg a nyugat-európai biztonsági előírásoknak.