Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bevándorlási hullámmal küzdenek a Kanári-szigeteken

2006.05.25. 16:41

Tíz afrikai ország minisztereivel tárgyalt csütörtökön a spanyol külügyminiszter annak a fekete kontinensről kiinduló illegális bevándorlási hullámnak a megfékezéséről, amely az elmúlt két hétben kiugróan sújtotta a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteket. Miguel Angel Moratinos egy, az afrikai jogrendszereknek a terrorizmus elleni küzdelemhez való idomításáról ENSZ-támogatással szervezett konferencia alkalmából tartott találkozókat azon afrikai országok - köztük Guinea, Kamerun és Nigéria - igazságügy-minisztereivel, valamint külügyi tárcavezetőivel, amelyekből a Spanyolországba igyekvő bevándorlók többsége érkezik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a megbeszélések milyen konkrét eredményekkel jártak.

Az Európai Unió nyolc tagállama Franco Frattininek, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosának e heti bejelentése szerint repülőgépekkel és hajókkal segíti Spanyolországot az Afrikából útnak induló illegális bevándorlók áradatának megfékezésében. A felajánlás megfigyelők szerint minőségi változást jelez a huszonötöknek a bevándorlással összefüggő kérdésekhez való hozzáállásában. A meg nem nevezett tagállamok által rendelkezésre bocsátandó járműveket légi- és vízi járőrözéshez használják föl az afrikai partok mentén.

Szerdán újabb menekültcsoport ért partot a Kanári-szigeteken. A lélekvesztőn 110 afrikai zsúfolódott össze. Az év eleje óta több mint hétezer menekült ért partot a szigetcsoporton, csaknem harmaduk az elmúlt két hétben. Becslések szerint idén az ezer főt is meghaladhatja azoknak az afrikai menekülteknek a száma, akik nem élték túl a kockázatos tengeri utat.