Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Töltögetik a csehszlovák kémiratokat

2006.05.25. 19:29

Csehországban közzétették csütörtökön a volt csehszlovák kommunista kémszolgálat külföldi tevékenységéről szóló dokumentumok egy részét. "Hozzáférhetővé teszünk mindent, amit lehet. A történelem mindannyiunk tulajdona, s nem csak a történészeké" - mondta újságíróknak Ivo Schwartz, a cseh polgári felderítés igazgató-helyettese.

A több száz dokumentum csütörtök dél óta olvasható az interneten a cseh polgári felderítés honlapján. Ugyanakkor számos dokumentum továbbra is titkosítva van, mert ezeket a mai szolgálatok cseh nemzetbiztonsági érdeknek nyilvánították. "Az első két óra alatt a dokumentumokat 3159 személy kérte le, mégpedig 25 országban jegyzett internetes címekről. A látogatók az első négy órában mintegy 13 gigabyte anyagot töltöttek le saját számítógépükre" - közölte a felderítés szóvivője, Bohumil Srajet.

A nyilvánosan hozzáférhető volt titkosszolgálati dokumentumok jelentős része a volt csehszlovák emigránsok elleni akciókat mutatja be. Számos dokumentum érinti a cseh titkosszolgálatok és a szovjet KGB együttműködését, kapcsolatait, a Vatikán és az egyházak elleni akciókat, valamint a szolgálatok tevékenységét a "prágai tavasznak" nevezett 1968-as reformévben.

A komoly dokumentumok mellett számos olyan érdekes utasítás is olvasható, ami például a külföldre induló kémek feleségeinek felkészítését érinti, van azt, hogyan kell harcolni az ügynökök káros viselkedése, például az iszákosság ellen. "A dokumentumokat úgy választottuk ki, hogy azok ne sértsék Csehország mai biztonsági és gazdasági érdekeit" - jegyezte meg Schwartz.