Sára, Márió
2 °C
6 °C

Forródrót létesül hamarosan Görögország és Törökország között

MTI
2006.05.25. 19:34

Forródrót létesül hamarosan Görögország és Törökország között, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan baleseteket, mint amilyen a héten történt az Égei-tenger felett két vadászgéppel - közölte csütörtökön Ankarában a török külügyminiszter. Kuvaiti kollegájával tartott közös sajtóértekezletén Abdullah Gül hangoztatta, hogy a közvetlen távközlési kapcsolat egyik végpontja a török légierő Eskisehirben, a másik pedig a görög légierő Larisszában lévő műveleti központjában lesz.

A forródrót létesítése részét képezi azoknak az intézkedéseknek, amelyeknek célja véget vetni az Égei-tenger feletti légtér kölcsönös megsértésének. A két ország ugyanis vitatja a közös Égei-tengeri határvonalat, és emiatt a járőröző görög és török harci gépek között gyakran alakul ki incidens, "kakaskodás" a határvidéken. Mindkét fél a másikat vádolja ezek kiprovokálásért.

A keddi esettel kapcsolatban a török fél azt közölte, hogy gépeik a nemzetközi légtérben gyakorlatoztak, s a manőverbe beavatkozott egy görög gép. Athénban viszont azt állították, hogy a törökök berepültek Kárpathosz görög sziget fölé, görög légtérbe, s a behatolókkal szemben indított elfogó művelet közben következett be a baleset, amelyben a görög pilóta életét vesztette. Kárpathosz sziget is a vitatott határvonal közelében terül el.