Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Napolitano kérjen bocsánatot a magyaroktól

2006.05.25. 20:01

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök kérjen bocsánatot a magyaroktól és az olasz szocialistáktól 1956-ért, követelte csütörtökön Stefania Craxi, a Giovane Italia (Fiatal Olaszország) szervezet vezetője, kommentálva azt a hírt, hogy az egykori kommunista politikus mint államfő meghívást kapott Sólyom László köztársasági elnöktől az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján rendezendő budapesti megemlékezésekre.

Craxi, az egykori szocialista párti miniszterelnök, Bettino Craxi lánya, a Forza Italia parlamenti képviselője hangsúlyozta: a meghívás erős ellenérzéseket váltott ki az egykori felkelőkben. Ők tiltakoznak egy olyan személy meghívása ellen, aki "nemzetközi támogatást adott a szovjet gyilkosoknak, akik vérbe fojtották Magyarország szabadságtörekvéseit". "Napolitano jelentse ki, hogy az akkori tette nagy tévedés volt, és ezért kérjen bocsánatot a magyaroktól. Egyúttal kérjen bocsánatot az (olasz) szocialistáktól, akikben megvolt akkor az a bátorság, amely belőle hiányzott" - tette hozzá Stefania Craxi.

Giorgio Napolitano 1956-ban az Olasz Kommunista Párt egyik vezető személyisége volt. A magyarországi forradalmat a Luigi Longo vezette OKP "ellenforradalomnak" minősítette. Emiatt az Olasz Szocialista Párt, amelynek élén akkor Pietro Nenni állt, felmondta a II. világháborús antifasiszta ellenállás óta tartó együttműködést a kommunistákkal.