Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Merkel újrafogalmazná az európai alkotmány bevezetőjét

2006.05.25. 21:39

Az evangélikus Merkel a világi katolikusok (laikusok) saarbrückeni találkozóján vett részt csütörtökön. A katolikus egyház világi arcát képviselő egyesületek, mozgalmak, szövetségek munkáját is népszerűsítő találkozóknak Németországban óriási hagyományuk van: az ötnapos saarbrückeni találkozó a 96. a sorban. Az eseményen nem csak katolikusok, de más egyházakhoz tartozók is jelen vannak, németek mellett külföldiek is.

"Úgy gondolom, hogy a témát napirenden kellene tartanunk" - közölte a német kancellár a keresztényi gyökerekre való hivatkozás témáját érintve. A Franciaországban és Hollandiában megbukott alkotmány bevezetőjében ez nem szerepel, bár a kereszténydemokráciát képviselő erők szerették volna, hogy a hivatkozás egyértelműen bekerüljön az alkotmány szövegébe. Az EU-államok többsége már elfogadta az alkotmányt, de a hatályba lépéshez az összes tagállamnak el kell fogadnia. Az EU-országok a 2005-ös franciaországi és hollandiai kudarc után "gondolkodási szünetet" rendeltek el az alkotmány ügyében.

A német kancellár Saarbrückenben visszafogottan nyilatkozott az Európai Unió további bővítéséről. Szerinte rögzíteni kell, miként lehet szomszédokkal szorosan együttműködni anélkül, hogy a szomszédok rögtön EU-tagokká váljanak. Merkel hosszú EU-török felvételi tárgyalásokat jósolt, s inkább elutasítóan foglalt állást mások, például Ukrajna vagy Moldova felvételének ügyében. "Azt hiszem, ezt nem tudjuk megcselekedni, az embereket ez megijesztené" - közölte.