Auguszta
-4 °C
2 °C

Húsz évre ítéltek egy volt boszniai szerb parancsnokot

MTI
2006.05.26. 18:51

Húsz év börtönre ítélt pénteken a háborús bűnök szarajevói törvényszéke egy volt boszniai szerb parancsnokot a boszniai muszlim lakosság körében az 1992-95-ös háború alatt elkövetett gyilkosságok miatt - közölte a testület. A bíróság megállapította, hogy Dragoje Paunovic "kivégzéseket rendelt el és hajtott végre Rogatica térségének muszlim lakossága körében, politikai, nemzeti, etnikai, kulturális és vallási alapon".

A vádirat szerint Paunovic 1992 augusztusában parancsot adott katonáinak, hogy fogjanak el és használjanak élő pajzsként helyi lakosokat. A foglyul ejtett huszonhét civilnek az előrenyomuló boszniai szerb katonai egység előtt kellett haladnia a csatatéren, hogy őket érjék az első lövések. Később parancsot adott a foglyok lelövésére, s maga is fegyvert ragadott. A 27 civilből hárman maradtak életben.

A szarajevói törvényszéket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tehermentesítésére hozták létre, 2005-ben. A 13 évvel ezelőtt felállított Nemzetközi Törvényszéknek ugyanis 2010-ben be kell fejeznie működését.