Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egy moszkvai bíróság helybenhagyta a melegfelvonulás betiltását

MTI
2006.05.26. 20:00

Egy moszkvai bíróság helybenhagyta egy szombatra kitűzött melegmenet betiltását, és Jurij Luzskov polgármester leszögezte, hogy ilyen parádé nem is lesz, amíg ő áll az orosz főváros élén. Ez erkölcsi kérdés - magyarázta Luzskov pénteken, ellenezve, hogy "a nemi életük szervezésében a normálistól elhajlók közszemlére tegyék devianciájukat, és ezzel csábítsák az ingadozókat".

Az orosz ortodox, a zsidó és a muszlim közösség egyaránt szót emelt a melegfelvonulás ellen, ami egy ebben az értelemben haladó nyugati országban elfogadható, de Oroszországban nem - toldotta meg a nemzeti szellemű Luzskov az Interfax szerint. A moszkvai hatóságok immár a vallási és egyéb szélsőségesek részéről fenyegető erőszakkal indokolták a melegfelvonulás betiltását.

Nyikolaj Alekszejev főszervező közölte, hogy a fővárosi bíróságon megfellebbezik a Tverszkoj kerületi bíróság alkotmányellenes verdiktjét. A melegaktivisták szombatig eldöntik, hogy dacolnak-e a tilalommal és más helyen tartanak-e valamiféle demonstrációt - tette hozzá.

A melegparádéterv megosztotta a moszkvai homoszexuális közösséget. Sokak szerint a demonstráció csak ellenszenvet vált ki velük szemben a konzervatív orosz társadalomban, késleltetve jogegyenlőségük elismerését.

Szélsőségesek csütörtökön nacionalista jelszavakkal, tojásdobálással és egy ismeretlen gáz bevetésével próbálták megakadályozni, hogy az egyik moszkvai könyvtárban előadást tartson a homoszexualitása miatt üldözött Oscar Wilde drámaíró unokája, Merlin Holland, aki a melegfelvonulás támogatására érkezett az orosz fővárosba.