József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kongói lázadók fogságában hét nepáli ENSZ-katona

2006.05.29. 15:12

Lázadó fegyveresek fogságába esett az ENSZ békefenntartó erő hét nepáli katonája a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, szabadon engedésükért 20 ezer dolláros váltságdíjat követelnek.

A Nacionalisták és a Faji egyenjogúságért küzdők Frontjához (FNI) tartozó harcosok elleni hadműveletben egy békefenntartó meghalt, további három megsebesült, és hét bajtársuk eltűnt a körzeti fővárostól, Buniától 60 kilométernyire északkeletre fekvő Fatakiban vasárnap.

Az FNI-t - amely Fataki térségét ellenőrzi és tagja az Ituri körzetben működő, kormányellenes fegyveres csoportok laza szövetségének, a Kongói Forradalmi Mozgalomnak (MRC) - a szomszédos Uganda hozta létre 2003-ban.

A közép-afrikai államban tavaly több mint 15 ezer harcos tette le a fegyvert egy országos leszerelési program keretében. Ellenszegülő fegyveresek mintegy kétezer fős kis csoportja azonban továbbra is rettegésben tartja Ituri térségét, és ezzel veszélyezteti a fegyveres felkelés a július 30-ra kiírt történelmi jelentőségűnek szánt választásokat.