József, Bánk
-7 °C
0 °C

Öt hónap elzárásra ítéltek egy ellenzéki fehérorosz tüntetőt

MTI
2006.05.29. 15:11

Öt havi elzárásra ítélt szabálysértési eljárásban egy fehérorosz ellenzéki aktivistát hétfőn a Grodno megyei scsucsini járási bíróság.

Szergej Ljaskevicset, Alekszandr Lukasenko elnök fő választási ellenfele kampánycsapatának tagját a bíróság "tömeges rendzavarásokban való részvételben", aktivisták kiképzésében talált bűnösnek, öt nappal a március 19-i elnökválasztás előtt vették őrizetbe.

Ljaskevicsnek azt is felrótták, hogy minszki tüntetésekről készült videofelvételeket, egy Lukasenko-karikatúrát mutatott be és Alekszandr Milinkevics ellenzéki elnökjelölttel való találkozóra hívott két személyt Minszkbe.

A nemzetközi megfigyelők által antidemokratikusnak minősített március 19-i elnökválasztás után, amelyet az immár harmadszor induló Alekszandr Lukasenko fölényesen megnyert, az ellenzék négy napon át tömegtüntetéseket tartott Minszkben tisztességes választásokat követelve. A rendőrség feloszlatta a tüntetéseket, és több mint 600 embert ítéltek 15 napi elzárásra a közrend megsértése miatt.