Piroska
-1 °C
5 °C

Izrael kiutasítással fenyegetett meg négy kelet-jeruzsálemi Hamász-politikust

MTI
2006.05.30. 00:25
Jeruzsálemi tartózkodási engedélyük megvonásával és kiutasítással fenyegette meg Izrael a Hamász vezette palesztin kormány egyik miniszterét és a radikális mozgalom három parlamenti képviselőjét arra az esetre, ha nem mondanak le tisztségeikről és nem távoznak a szervezetből. Ronnie Bar-On izraeli

belügyminiszter hétfőn számolt be az ultimátumszerű követelésről az izraeli televízió kettes csatornájának. Mint elmondta, a nap folyamán levélben szólította fel a négy palesztin politikust a Hamásszal való szakításra, 30 napos gondolkodási időt hagyva számukra a döntés meghozatalára. Amennyiben elutasítják a követelés teljesítését, úgy Bar-On szerint nem engedik meg számukra, hogy továbbra is izraeliek között éljenek.

Az állandó jeruzsálemi lakóhelyet igazoló kártya bevonása után Izrael engedély nélküli lakosoknak tekintheti a négy palesztin politikust és kitoloncolhatja őket a palesztin területekre. A négy személy egyike Tárek Abu Arafa, aki a Hamász-kormányban Jeruzsálem ügyeinek minisztere, a három képviselő egyike pedig a ciszjordániai palesztin politikai életben tevékeny szerepet vállaló - rikító narancsszínű szakálláról is ismert - Mohamed Abu Teir.

Izrael arra hivatkozik, hogy az ideiglenes békemegállapodások tiltják a palesztinok politikai tevékenységét az Izrael által 1967-ben megszállt és bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben. A zsidó állam állandó tartózkodási engedélyt ad a kelet-jeruzsálemi araboknak, akik ennek birtokában szabadon mozoghatnak Izraelben és szociális juttatásokat is élveznek. A túlnyomórészt arabok lakta városrészt a palesztinok megalakítani remélt független államuk fővárosának szeretnék megtenni.

Izrael terrorszervezetnek tekinti a Hamászt, amely nem hajlandó elismerni a zsidó állam jogát a létezésre, elutasítja az eddig kötött izraeli-palesztin megállapodások elismerését és folytatni kívánja az Izrael elleni fegyveres harcot.