Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszatért a nyugalom Kabulba

MTI
2006.05.30. 10:05

Nyugalomban telt el a keddre virradó éjszaka és kedd reggel sem voltak rendbontások Kabulban, miután az afgán biztonsági erők páncélosokkal is megerősített osztagai nagy létszámban lepték el az afgán főváros utcáit az előző napi külföldi-ellenes, főként Amerika-ellenes zavargásai után.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint a hadsereg ura a helyzetnek. Helyszíni tudósítások megerősítették, hogy sehol sem hallatszott fegyverropogás az afgán fővárosban, és felcsapó lángok vagy füstoszlopok sem jeleztek újabb zavargásokat. Az előző nap "halál Amerikára" kiáltásokkal tüntetők tömege vonult az Amerika-barát elnök, Hamid Karzai rezidenciája felé, lázongók csoportjai rendőrautókat gyújtottak fel és épületeket fosztottak ki - elsősorban külföldi szervezetek hivatali épületeit.

Az erőszakcselekmények előzménye egy közlekedési szerencsétlenség volt, amelyet egy amerikai katonai teherautó okozott: az amerikai jármű fékhiba miatt belerohant a Kabulban közlekedési dugóba szorult helyi polgári járművekbe, öt ember halálát okozva. Az amerikai katonák, amikor az eset miatt felbőszült helyi lakosok fenyegetően léptek fel velük szemben, rálőttek a tömegre, hogy kiszabaduljanak gyűrűjéből. Négy civil életét vesztette az amerikai sortűzben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft