Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meggyilkoltak négy Action Aid aktivistát

2006.05.30. 14:40

Ismeretlen tettesek lelőtték kedden az észak-afganisztáni Mazari-Sarif közelében egy nemzetközi segélyszervezet négy afgán munkatársát. A támadó fegyveresek motorkerékpárral elrobogtak az Action Aid szervezet gépjárműve mellett, és menet közben tüzet nyitottak a benn ülőkre - a segélyszervezet három munkatársnőjére és a sofőrre. A szegények felkarolásával foglalkozó Action Aid, amelynek központja a dél-afrikai Johannesburgban van, 2002 óta működik az ázsiai országban.

Egy német segélyszervezet bejelentette kedden, hogy az előző napi kabuli zavargások nyomán átmenetileg bezárja az afgán fővárosban működő irodáját. A német Caritas kabuli irodájának vezetője, Timo Christians közölte a sajtóval ezt a döntést, azzal magyarázva a lépést, hogy az utóbbi fejlemények nagyon szűkre szorították vissza a segélyszervezet munkavégzésének lehetőségeit. A hétfői zavargások során a rendbontók kifosztották a katolikus segélyszervezet kabuli irodahelyiségeit.

A hétfői, külföldiellenes erőszakcselekmények előzménye egy közlekedési szerencsétlenség volt, amelyet egy amerikai katonai teherautó okozott: az amerikai gépjármű fékhiba miatt belerohant Kabulban közlekedési dugóba szorult helyi polgári gépjárművekbe, öt ember halálát okozva. Az amerikai katonák, amikor az eset miatt felbőszült helyi lakosok fenyegetően léptek fel velük szemben, rálőttek a tömegre, hogy kiszabaduljanak gyűrűjéből. Négy civil életét vesztette az amerikai sortűzben. A Kabulban tartózkodó külföldiek népes közössége a keddi viszonylagos nyugalom ellenére is aggódó készenlétben figyeli a fejleményeket, készen arra, hogy újabb zavargások esetén elmeneküljön az afgán fővárosból vagy védett helyre vonuljon azon belül.