Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kína Izrael védelmében emelte fel szavát

2006.05.30. 14:46

Kína a palesztin külügyminiszter pekingi látogatása előtt felszólította a palesztin kormányt alkotó Hamász radikális mozgalmat, hogy ismerje el a zsidó állam létezését, és hagyjon fel Izrael elleni erőszakos cselekményeivel. Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminiszter kínai meghívásra részt vesz a kínai-arab együttműködési fórum szerdán kezdődő második miniszteri szintű tanácskozásán, és pekingi palesztin források szerint találkozik kínai kollégájával, Li Csao-hszinggel (Li Zhaoxing).

"Kína nem híve a politikai elszigetelésnek és a gazdasági blokádnak, de felszólítjuk a Hamászt, hogy mondjon le az erőszakról, ismerje el Izraelt és a már megkötött megállapodásokat. Felhasználjuk a Zahar külügyminiszter látogatása adta lehetőséget arra, hogy kifejtsük elvi álláspontunkat" - jelentette ki Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő keddi sajtóértekezletén.

Ezzel arra a három feltételre utalt, amelynek teljesülése esetén Izrael és a nyugati országok hajlandók lennének tárgyalni a Hamásszal. Liu megerősítette, hogy Li külügyminiszter találkozik Zaharral, de hozzátette, hogy a találkozó pusztán protokolláris jellegű lesz, és nem árulta el annak időpontját.

Ez az első alkalom, hogy a Hamász-kormány külügyminisztere olyan országban tesz látogatást, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. A palesztin külügyminiszter kínai meghívása miatti tiltakozásul az izraeli külügyminisztériumba behívatták Kína tel-avivi nagykövetét, és közölték vele, hogy a meghívás árt a közel-keleti megbékélésnek.