Valér
4 °C
8 °C

Juscsenko: Provokáció a NATO-ellenes krími tüntetés

2006.05.30. 20:35

Politikai provokációnak minősítette Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden az amerikai katonai szállítóhajó feodoszijai kikötése miatt tartott NATO-ellenes tüntetéseket. Az amerikai hajó a Sea Breeze 2006 (Tengeri Szellő) hadgyakorlat előkészítésére érkezett a dél-ukrajnai kikötőbe.

"Ez provokáció" - közölte Juscsenko a kelet-ukrajnai Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a júniustól augusztusig tervezett, a NATO békepartnerségi programjában részt vevő országok részvételével tartandó Sea Breeze-t rendszeresen megtartják, és Ukrajnában is sor került már rá néhány éve.

"Meggyőződésem, hogy a tiltakozások mögött kizárólag politikai okok húzódnak meg" - mondta az ukrán államfő, akit Donyeck központjában "Le az amerikai megszállással" feliratú transzparensekkel fogadott mintegy száz tüntető.

Hétfő óta ukránok tucatjai tüntetnek a krími Feodoszija kikötőjében, egy amerikai hajó kikötése ellen tiltakozva. Az ellenzék szerint a hajó fegyvereket és lőszert szállított, amit a védelmi minisztérium cáfolt, mondván, hogy a szállítmányt kísérő hadmérnököknek csak kézifegyvereik voltak. Más források szerint Anatolij Hricenko védelmi miniszter viszont beismerte, hogy a hajó fegyvert szállított.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft