Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Félszáz moszkvai tüntetett Hodorkovszkij mellett

MTI
2006.05.31. 20:19

Mintegy ötven moszkvai követelte a politikai foglyok szabadon bocsátását szerdán, Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás elítélésének évfordulóján. Szabadságot Hodorkovszkijnak, szabadságot a politikai foglyoknak! - harsogták az orosz tüntetők délután a Puskin-téren záporozó esőben, éppen egy évvel azután, hogy Hodorkovszkijt kilenc évi börtönre ítélték adóelkerülésért és nagystílű csalásért, egy nyilvánvalóan politikai indíttatású perben. A tavaly májusban kirótt büntetést szeptemberben a fellebbviteli bíróságon egy évvel mérsékelték.

Az Emberi Jogokért (Za prava cseloveka) nevű mozgalom felhívására demokrata aktivisták leleplezték a bírói önkényt, lemondásra hívták fel Vlagyimir Putyin elnököt, és követelték az úgynevezett Yukos-ügyben bebörtönzöttek mindegyikének szabadon bocsátását, a kínai határ közelében lévő börtöntelepen raboskodó Hodorkovszkij képmásait hordozva.

A Hodorkovszkij vezette Yukos olajcéget hatóságilag tönkretették, míg számos főrészvényesét, vezetőjét és alkalmazottját üldözték, letartóztatták, vagy már el is ítélték egy olyan jogi kampányban, amelyet általános vélemény szerint a Kremlből ösztönöztek, az olajágazat állami ellenőrzésének részbeni visszaállítására és a többi nagyvállalkozó esetleges politikai ambícióinak elfojtására.

A tüntetésen megjelentek nemzeti-bolsevik aktivisták is, ami távozásra késztette Valerija Novodvorszkaja radikális Demokrata Szövetségének tagjait. Ez a tüntetés is mutatja a Hodorkovszkij mellett kiálló emberjogvédők és liberális demokraták gyengeségét. Az oroszok többsége nem hisz abban, hogy bármelyik mágnás is tisztességes úton halmozhatta fel vagyonát az 1990-es évek vadprivatizációiban. Így Hodorkovszkij vezeklése mindinkább közönybe fullad. Bár legodaadóbb hívei, hozzátartozói, ügyvédei igyekeznek közzétenni börtönbeli sanyargatásának epizódjait, ezek elsikkadnak az egyre inkább ellenőrzött orosz médiában.