Benedek
-4 °C
5 °C

Minszk megkapta a legmodernebb orosz légvédelmi rakétarendszert

MTI
2006.05.31. 23:02
Megérkezett Fehéroroszországba a 3RK S-300-as jelzésű, legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer utolsó szállítmánya, jelentette szerdán a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A rendszer 24 rakétaindító berendezését - összesen mintegy 10 millió euró értékben - Minszk ingyen kapta meg Moszkvától. A legnagyobb példányszámú varsói újság szerint az orosz beruházás válasz a lengyel légierő korszerűsítésére, amelynek keretében Varsó 48 új F-16-os vadászrepülőgépet rendelt az Egyesült Államoktól.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök több ízben is beszélt a NATO részéről növekvő katonai fenyegetésről, a fehérorosz televízió pedig áprilisban egy olyan filmet mutatott be, amelyben arra figyelmeztettek, hogy Lengyelország fegyverkezik, a Visztula mentén titokban a NATO kötelékéhez tartozó katonai objektumokat létesít, és a fehérorosz határon növeli csapatai létszámát.

Az új légvédelmi rendszer fehéroroszországi telepítését a lengyel kormány egyelőre nem kommentálta. Az orosz média 2005 szeptemberében számolt be arról, hogy Oroszország S-300-as légvédelmi rakétarendszert ad el Fehéroroszországnak, egy két évig tartó tárgyalássorozat eredményeként. Moszkvában rendszeresen hangsúlyozzák, hogy Oroszországot nyugtalanítja a NATO keleti kiterjesztése, még ha a XXI. század igazi fenyegetései más térségekből indulnak is ki.