Alfréd
-2 °C
2 °C

Egyes országok nem jelentenek minden madárinfluenza-gócot

MTI
2006.06.01. 00:02
Elképzelhető, hogy Indonézia és Kína nem tesz jelentést minden madárinfluenza-gócról, és lehet, hogy Afrikában is sokkal inkább elterjedt az emberre is veszélyes H5N1 vírus, mint amilyen mértékről a hatóságok tudnak, állapították meg szakértők az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) által rendezett kétnapos római nemzetközi konferencián.

Az állami kártérítés hiánya és a laza ellenőrzés miatt az állattartók nem jeleznek minden elhullást, és ebből kifolyólag a hatóságok nem tudnak minden fertőzésgócról - mondták el szakértők újságíróknak a szerdán véget ért tanácskozás szüneteiben.

Mint az a konferencián elhangzott, a világon eddig összesen mintegy 200 millió házi szárnyas veszett oda - egy részüket a madárinfluenza vitte el, sok állatot pedig a kór terjedésének megakadályozása céljából pusztítottak el.

Az ENSZ előrejelzése szerint minden óvintézkedés ellenére a világnak még éveken át birkóznia kell a betegséggel, amely a jövőben várhatólag Afrika és Ázsia újabb pontjain fölbukkan majd, s nem zárható ki, hogy az indonéz szigetvilágról átterjed Ausztráliára.

A római konferencián több mint 300 tudós és állategészségügyi szakértő vett részt a világ száz országából. A tanácskozás célja az volt, hogy megállapítsák, hogyan lehet megállítani a madárinfluenza további terjedését, és hogyan lehet felkészülni arra, ha a vírusnak kialakul az embereket tömegesen megfertőzni képes mutációja.