Nem lép a BT, ha Teherán lemond az urándúsításról

MTI
2006.06.01. 23:12
A Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai beszüntetik Iránnal szembeni fellépésüket a testületben, ha Teherán lemond az urándúsításról.

Erről a legújabb ajánlatról Margaret Becket brit külügyminiszter tájékoztatta a sajtót csütörtökön éjszaka Bécsben a BT 5 állandó tagjának és Németország külügyminiszterének a megbeszélése után. Becket a néhány órás tanácskozás után adott rövid nyilatkozatában elmondta: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország külügyminiszterei megállapodtak egy ajánlatcsomagban, amelyben gazdasági ösztönzőket kínálnak Iránnak, ha lemond az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységről. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja pedig beszünteti tevékenységét Iránnal szemben a testületben, ha Teherán beleegyezik az urándúsításról való lemondásba. Ha Teherán elutasítja a további tárgyalásokat, akkor további lépésekre van szükség a Biztonsági Tanácsban - fűzte hozzá a brit külügyminiszter az osztrák tömegtájékoztatás beszámolója szerint. Becket szerint Irán két út közül választhat, és nyomatékosan arra sürgette Teheránt, hogy a pozitív irányt válassza, amely jelentős előnyöket kínál a számára.

A brit külügyminiszter már a bécsi hathatalmi találkozó előtt bejelentette, hogy az osztrák fővárosban születendő javaslatokat nem hozzák nyilvánosságra, mert azokat először Teheránnal ismertetik.  • Bérelnék
  • Bankszámla