Gusztáv
-4 °C
1 °C

Veszélyben a magyar ökumenikus szolgálat üzbég missziója

MTI
2006.06.02. 22:43
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatot is érinti az üzbég hatóságoknak a külföldi civil szervezetek ellen indított hadjárata, amelynek eddig már több hasonló szervezet esett áldozatul - derül ki az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hírszolgálata, az IRIN jelentéséből.

Egy üzbég bíróság két amerikai nonprofit, jószolgálati szervezet tevékenységét tiltotta meg az elmúlt napokban, és a taskenti igazságügyi minisztérium vizsgálatot kezdett a Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat helyi képviselete ellen is annak megállapítására, hogy az tiszteletben tartja-e az üzbég törvényeket, és tevékenysége megfelel-e az alapokmányában lefektetett céloknak.

A Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat 2001 októberében jelentette be, hogy az afganisztáni menekültek megsegítése céljából irodát létesít Üzbegisztánban. A képviselet jelenleg az Európai Unió által finanszírozott humanitárius programok megvalósításában vesz részt, egyebek közt fogyatékos nők, illetve szüleikkel élő fogyatékos gyermekek társadalmi integrációját segíti elő.