Őrizetbe vettek Kanadában 17 feltételezett merénylőt

MTI
2006.06.03. 17:25
Merényletek előkészítésével gyanúsított 17 személyt, köztük öt fiatalkorút vett őrizetbe a kanadai rendőrség egy nagyszabású terrorellenes akcióban, jelentették be szombaton a kanadai biztonsági hatóságok. Az akciót még pénteken hajtották végre 400 rendőr bevetésével.

Sajtóértekezletükön a rendőrség vezetői bizonyítékokat mutattak be, köztük pokolgép készítéséhez használható anyagokat, egy számítógépes merevlemez-meghajtót, terepmintás egyenruhákat és egy lövések lyuggatta ajtót.

"Ez a csoport lépéseket tett három tonna ammónium-nitrát és más robbanószerkezetek készítéséhez szükséges összetevők beszerzésére" - közölte Mike McDonell rendőrfelügyelő. Hozzátette, hogy ez az anyag háromszor akkora mennyiség, mint amivel 1995. április 19-én az egyesült államokbeli Oklahoma City szövetségi irodaépületét robbantották fel, 168 ember halálát okozva.

A gyanúsítottakat Toronto térségében fogták le, miután a hatóságok értesülései szerint robbantásos merényletek elkövetésére készültek Ontario tartomány déli részén.

Az első híradások szerint az őrizetbe vett személyek muszlim vallásúak, akiknek egy része második generációs kanadaiak. A CBC kanadai rádió egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az iszlám radikális híveiről van szó, akik kapcsolatba léphettek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön