Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Öngyilkos robbantás az iraki Bászrában

MTI
2006.06.03. 18:22
Öngyilkos robbantó gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott fel szombaton késő délután a dél-iraki Bászra óvárosi piacánál, legkevesebb 21 ember halálát és nyolcvan sérülését okozva.

Az ország második legnagyobb városának fő piacterén sokan tartózkodtak a merénylet idején - közölték a bászrai rendőrségen. Százak gyűltek össze a detonáció színhelyén, amelyet köröskörül vér, továbbá járművek elégett darabjai borítottak. A környező házak ablakai betörtek. Fegyveres rendőrök és tűzoltók tucatjai igyekeztek távol tartani a tömeget a merénylet helyétől.

Egyelőre nem tudni, ki vagy mely szervezet felelős a véres merényletért, de a nagy déli olajvárosban az utóbbi időben fokozódott az erőszak és a nyugtalanság. Núri al-Máliki kormányfő szerdán Bászrában járt, hogy megoldást találjon a síita frakciók közötti ellentétekre, s a városban - egyelőre - egy hónapos rendkívüli állapotot rendeltek el.

A miniszterelnök mindamellett csütörtökön "eltúlzottnak" minősítette a sajtó által festett képet a bászrai helyzet súlyosságáról.