Máig működő gulágok Észak-Koreában

2006.06.05. 13:34

Úgy tudni, hogy Észak-Koreában mintegy 150 ezer politikai foglyot őriznek az ország hat börtöntáborában, közölte hétfőn egy ellenzéki dél-koreai politikus országa hírszerző szolgálatára hivatkozva. Szong Jung Szan parlamenti képviselő adatai megerősítik az amerikai külügyminisztérium becsléseit, amelyek 150 ezertől 200 ezerig teszik a phenjani rendszer politikai börtöneiben fogva tartott személyek számát.

A foglyok - jórészt disszidálást korábban megpróbálók, illetve disszidensek családtagjai - életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, bár a jodoki táborból, a fővárostól, Phenjantól 110 kilométerre északkeletre őrzöttek eseteit időnként felülvizsgálják, és egyeseknek van esélyük a szabadulásra. Az észak-koreai börtönök lakóit megfosztják alapvető jogaiktól, bányákban, a földeken dolgoztatják őket, alultápláltak, betegek. A szökési kísérleteket és a nem megfelelőnek tartott szexuális viszonyt halállal büntetik.

Egy Jodokból tíz év rabság után, 1992-ben szabadult fogoly, Kang Csol Hvan elmondása szerint a táborokban gyakoriak a terhességek és születések, de mint az exrab, aki tavaly George Bush amerikai elnökkel oszthatta meg viszontagságait, telefoninterjújában arról beszámolt, a leleplezett terhes nőket művi vetélésnek vetik alá, az újszülötteket pedig megölik.  • Tippek
  • Személyi kölcsön