Montenegró kérte felvételét az ENSZ-be

MTI
2006.06.05. 19:46
Montenegrónak az ENSZ-be történő felvételét kérte hétfőn Kofi Annan főtitkártól Filip Vujanovic államfő hétfőn, országa függetlenségének kikiáltása után két nappal, egy hivatalos közlemény szerint.

"A május 21-i népszavazás eredményével összhangban, köztársasági elnöki minőségemben tisztelettel kérem Montenegró felvételét az ENSZ-be" - írta Vujanovic Kofi Annanhoz küldött levelében.

"Montenegró tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát és az abból eredő valamennyi kötelezettségének eleget tesz" - tette hozzá az elnök. A külügyminisztérium vasárnap kérte a nemzetközi közösségtől a független Montenegró elismerését.

"A minisztérium levelet küldött az Európai Unió tagállamainak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak, a szomszédos országoknak és a világ legfontosabb országainak, amelyben kérte a Montenegrói Köztársaság független és szuverén államként való elismerését" - áll a tárca honlapján közzétett közleményben. A minisztérium egyben közölte: diplomáciai kapcsolatot kíván létesíteni ezekkel az államokkal.

Montenegró szombaton kiáltotta ki a függetlenségét, miután a május 21-i népszavazáson a szavazásra jogosultak 55,5 százaléka támogatta a Szerbiától való elszakadást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön