Egy olasz katona Irakban életét vesztette pokolgépes merényletben

MTI
2006.06.06. 00:49
Egy olasz katona életét vesztette, négy pedig megsebesült hétfőn pokolgépes merénylet következtében Dél-Irakban - jelentette be az olasz hadsereg.

A Násziríjában állomásozó olasz katonák egy brit logisztikai szállítmányt kísértek, és támaszpontjuktól mintegy 100 kilométerre északra jártak, amikor egy, út mentén elhelyezett pokolgép felrobbant és szétzúzta járművüket. A négy sebesült olasz katona közül az egyik állapota nagyon súlyos.

Romano Prodi olasz miniszterelnök és Giorgio Napolitano államfő mély fájdalmának adott hangot az újabb tragédia miatt. A májusban hivatalba lépett kormányfő megismételte, hogy a választási kampányban tett ígéretének megfelelően kivonják Irakból az ott szolgálatot teljesítő mintegy 2700 olasz katonát.

Az olasz kormány azt tervezi, hogy júniusban 1100 katonát vezényel haza, s az év végéig valamennyi olasz katona elhagyja Irakot. A katonai szerepvállalást egyelőre meg nem határozott civil programmal kívánja felváltani a baloldali kabinet. Giulio Santagata, a kormányprogram végrehajtásáért felelős miniszter hétfőn közölte, hogy a csapatkivonás módozatát és menetrendjét a kormány e célból összehívott ülésén határozzák majd meg. A kormánykoalíciós pártok több vezetője azonban hétfőn az azonnali csapatkivonást sürgette.  • Hírek
  • Személyi kölcsön