'Kína nem jelent fenyegetést'

2006.06.06. 16:39

Visszautasította Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszternek a kínai katonai költségvetés átláthatatlanságáról szóló bírálatát kedden a pekingi külügyi szóvivő, azt hangsúlyozva, hogy Kína nem jelent fenyegetést más államokra. "A kínai hadsereg természeténél fogva védelmi jellegű, és történelme során nem rohant le más országokat, így nem is jelent veszélyt más országokra" - hangsúlyozta Liu Csien-csao (Liu Jianchao).

"A világ legnagyobb katonai hatalmának számító Egyesült Államoknak nincs oka rá, hogy ebben a témában kritikát fogalmazzon meg Kínával szemben" - tette hozzá a kínai külügyi szóvivő.

Donald Rumsfeld szombaton Szingapúrban, egy évente megrendezett védelem- és biztonságpolitikai találkozón elmondott beszédében fogalmazott meg kritikát Oroszország és Észak-Korea mellett Pekinggel szemben is. Az amerikai védelmi miniszter katonai költségvetésének átláthatatlansága miatt bírálta Pekinget. A washingtoni védelmi minisztérium május végén közzétett, éves jelentésében aggodalmát fejezte ki a kínai fegyverkezés üteme miatt, azt hangoztatva, hogy a kínai vezetők mindeddig nem adtak hiteles magyarázatot a katonai költségvetés felduzzasztásának okaira vagy a fegyverkezéssel elérni kívánt célokra.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta számos határain kívüli katonai konfliktusban vett részt, Peking azonban mindezeket védelmi jellegűnek minősíti. Ide tartozik az amerikai és dél-koreai csapatok elleni harc a Koreai-félszigeten az 1950-es években, az indiai erőkkel vívott összecsapások a 1960-as évek határvitáiban, és Vietnam lerohanása 1979-ben.  • Bérelnék
  • Bankszámla