A Wiesenthal-központ is kitiltaná az iráni elnököt Németországból

MTI
2006.06.07. 10:50

A Los Angeles-i Simon Wiesenthal központ azt követelte kedden Angela Merkel német kancellártól, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személlyé Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt abban az esetben, ha a helyszínen szeretné buzdítani Irán csapatát a pénteken kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságon.

Marvin Hier rabbi, a központ alapító-vezetője a Merkelnek írt levelében emlékeztetett arra, hogy az iráni államfő kétségbe vonta a holokausztot és Izrael állam megsemmisítésére szólított fel. "Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen politikát képviselő államfőt fogadjanak egy világméretű sporteseményen ugyanabban az országban, ahol annak idején kihirdették a nürnbergi törvényeket és ahol Adolf Hitler meghirdette a „végső megoldáshoz” vezető politikáját. Egy ilyen látogatás meggyalázná a gázkamrákban meggyilkolt milliók emlékét, és ellentétes lenne azokkal az alapelvekkel, amelyekre a Német Szövetségi Köztársaság felépült a háború után" - hangsúlyozta Hier rabbi.

Irán Portugáliával, Mexikóval és Angolával játssza csoportmérkőzéseit. Egyelőre bizonytalan, hogy a nagy futball-rajongó hírében álló Ahmadinezsád elutazik-e Németországba. Május végén szóvivője még nemleges választ adott, vasárnap azonban az iráni labdarúgó-szövetség elnöke Németországba való érkezésekor közölte: az elnök is jön, "ha azt munkaprogramja lehetővé teszi".  • Hírek
  • Támogatások